De zingende IJzertoren

De stukken ons archief dragen wij allen in ons hart.
Groot of klein , oud of nieuw , van het allerkleinste papiertje tot de grootste IJzertoren ...... werkelijk alles is even belangrijk om de soms ingewikkelde puzzel compleet te maken.
Eén van de absolute pronkstukken van het archief is absoluut 'De zingende IJzertoren.'

Deze Beukenhouten toren is zo ongeveer 155 cm grooet en demonteerbaar.
Het was een Kortrijkse firma die deze 'Zingende IJzertoren' op bestelling vervaardigde in hout naar keuze en dit met toestemming van het IJzerbedevaartcomité.

Oorspronkelijk was er een radiotoestel voorzien aan de onderzijde , de voet van de toren dus.
De luidspreker zat dan vermoedelijk in de kruiskop.
Er zijn een 3 tal van deze Zingende IJzertoren bekend maar allemaal zonder radio.
Het is niet ondenkbaar dat de radio's tijdens de Tweede Wereldoorlog in beslag zijn genomen door de Duitse bezetter , wat wel al eens meer gebeurde maar dit is een zuiver persoonlijke bedenking.

Onze toren is voorzien van een garantie nummer / toelatingsnummer.
Het geheel is in zeer goede staat en werd in de loop der jaren voorzien van binnenverlichting aangebracht in de loop der tijd na het verwijderen van de radio.

De IJzertoren werd geproduceerd vermoedelijk vanaf 1930.
Op de eerste IJzertoren werden in de loop der jaren langs de 4 zijden beelden aangebracht door de Waaslandse beeldhouwer / kunstenaar Karel Aubroeck van elk 9 meter hoog.
Deze beelden werden op schaal nagemaakt door de kunstenaar Karel Aubroeck zelf om later bij te plaatsen op de houten 'Zingende Ijzertoren'.

Op de IJzertoren in ons archief zijn slechts é van de 4 beelden aanwezig, namelijk dat van Renaat de Rudder en Joe English.
De officiële inhuldiging van de 9 meter hoge beelden op de eerste IJzertoren werden plechtig ingehuldigd tijdens de IJzerbedevaarten van 1931 - 32 - 33 -34.

1931 : Renaat de Rudder.
1932 : Joe English.
1933 : De gebroeders van Raemdonck .
1934 : Lode de Boninge en Frans van der Linden.

Zij zijn de IJzersymbolen van de IJzerbedevaart , ze staan symbool voor alle gesneuvelden uit de eerste wereldoorlog.

Dat op de toren in ons archief slechts de eerste 2 IJzersymbolen aanwezig zijn kan er op duiden dat dat de toren slechts kortstondig is geproduceerd , tot pakweg 1933 of dat er 2 schaalfiguren zijn verloren gegaan.
Aangezien dat de figuren zouden nagestuurd worden kan het ook zijn dat er bij het vervaardigen van de Zingende toren nog maar 2 beelden waren geplaatst namelijk in 1931 en 1932 en dat de 2 anderen nooit zijn geleverd.
Dit zal misschien altijd een raadsel blijven.
Niettemin is deze houten IJzertoren een waar pronkstuk en zal ook in zijn volledige glorie te bewonderen zijn op zaterdag 10 juli 1923 op onze tentoonstelling in Baasrode over de IJzerbedevaarten en de Vlaams Nationale Zangfeesten.